2.2.1 Криптография

Криптографията е наука за създаването и разчитането на кодове или шифри. Информационната сигурност използва криптографски системи, за да пази данните скрити и да разпознава идентичността на изпращача и получателя на данните. Криптографията също така може да осигури цялостност на информацията, тъй като тя позволява само оторизирани хора или процеси да я достъпват и може да открие подправяне или промяна на оригиналното съобщение или файл.

Има три вида криптографски функции: със симетричен ключ, с несиметричен ключ и хеш функции. Повечето от стандартните криптографски алгоритми са отворени и известни на обществото, тяхната сигурност зависи от силата на алгоритъма и дължината на ключа. Ключът е последователност от битове, която се използва за математическото изчисление на криптиращата и декриптираща информация.

Хеш функциите не използват ключ. Хешът се изчислява от специфична математическа формула. За да си разменят криптирани съобщения изпращачът и получателят трябва да използват един и същ алгоритъм за криптиране и разбира се един и същ ключ.

Публикувано от: marsislav

Казвам се Мирослав Костадинов.
Завърших бакалавърската си програма в Бургаски Свободен Университет през 2013 година, специалност “Информатика и компютърни науки”.
След което завърших магистърска програма в същия университет, специалност “Информационна сигурност”, като в моят блог може да прегледате дипломната ми работа,
която защитих пред Държавна Изпитна Комисия .
През бакалаварската си програма съм изучавал дисципини като компютърни мрежи, изкуствен интелект, операционни системи, компютърни архитектури,
компютърна периферия и WEB приложения.
В процеса на обучение наблегнах на следните технологии: PHP, SQL, JavaScript, HTML, CSS.
През магистърската си програма съм
изучавал дисциплини като Мрежова сигурност, маршрутизация в компютърните мрежи, сигурност в интернет приложенията.

Работил съм като Front-end разработчик във фирми \"ThunderBox\" и \"The Viking\" като дейността на първата бе създаването и модифицирането на Wordpress теми и плъгини,
а на втората - създаването на Joomla теми и WEB сайтове изградени без помощта CMS платформа. В момента работя като WEB разработчик с ASP.NET.

Всички разработки са съобразени с функционалността и визията
изисквани от клиента. За целта използвам следните технологии: PHP (функции предоставени от CMS средата), jQuery, Vanilla JavaScript, HTML5, CSS3, ASP .NET

През свободното си време работя на на свободна практика, като изграждам и поддържам WEB сайтове и приложения.

Всички проекти в портфолиото съм изработил изцяло самостоятелно в свободното си време. Успях да превърна хобито си в професия.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *